Lándzsás útifű szirup rendelése

Milyen formában alkalmazható még a lándzsás útifű?

Az előzőekben már végigvettük a lándzsás útifű két leggyakoribb formáját, a következőkben pedig szólunk azokról az egyéb módokról, ahogyan még szintén nagy hatékonysággal lehet használni a lándzsás útifüvet.
 

lándzsás utifű

Borogatásként

Egy csipetnyit érdemes használni a friss levelekből, ami elegendő lesz ahhoz, hogy a rovarcsípések és a külső sebek okozta fájdalmakat enyhítsük. Azonban, ha nagyobb a probléma, akkor érdemes a levelekből borogatást készíteni, amely hatékonyabb lehet az ilyen esetekben, így érdemes ritkábban is használni ennek köszönhetően. Törjük össze a friss leveleket, adjunk hozzá annyi vizet vagy olajat, hogy sűrű masszát kapjunk, majd egy kávédarálóban vagy turmixgépben pépesítsük simává a keveréket. Ezt a keveréket tegyük egy tiszta pamutba, vászonba vagy muszlim kendőbe és tekerjük be vele az érintett területet. A legjobb, ha 24 órán keresztül a helyén tartjuk ezt a keveréket.
 

Nyugtató jég

Ha megmaradt bármilyen útifűből készített masszánk, akkor érdemes ezt egy jégkocka tartóba tenni és lefagyasztani. Előfordulhat, hogy ez esetenként nagy segítséget jelent majd, mert így nemcsak az útifű fogja csökkenteni a problémát, hanem a hideg is segít csökkenteni a gyulladásokat. Ráadásul ezeket vészhelyzetben is azonnal lehet használni.
 

Gargarizálásra

Csészénként 2 teáskanál szárított lándzsás útifüvet leöntünk hideg vízzel, gyakori kevergetés mellett 1 órán át állni hagyjuk. Alkalmazható a száj és toroknyálkahártya, illetve a bőr gyulladásainak kezelésére.

Patikában kapható lándzsás útifű szirup: A készítményben található lándzsás útifű szerepet játszik a felső légutak, a száj- és garatüreg egészségének fenntartásában. A torok, a garat és a hangszalagok irritációja esetén nyugtató hatású. Nyálkaanyag tartalma miatt köptető, váladékoldó.
 

A kötőhártya-gyulladás megszüntetésében

Infúzióban vagy szirupként a lándzsás útifű levelei teljesen természetes megkönnyebbülést nyújtanak egy kötőhártya-gyulladás esetében. A gyógynövény összehúzó hatású, így segít enyhíteni a szem pírját és viszketését is. Érdemes egy vattát lándzsás útifű szirupba mártogatni, majd ezzel beborogatni a szemet, de lehet használni egy lándzsás útifűből készített teát is erre a célra.
 

Vad élelmiszer

A vélemények eltérnek a lándzsás útifű ízének tekintetében. Steve Brill gyógynövényszakértő például szívesen használja a lándzsás útifüvet az ételeiben, a saláták ízének fokozására, mivel a friss gyógynövény igen jó forrása a kalciumnak, az egyéb ásványi anyagoknak, illetve a béta-karotinnak is. Mások szerint a növény túlságosan kesernyés és unalmas ízű, emiatt nem szívesen fogyasztják, viszont ha szívesen próbáljuk ki a vadon növő növényeket, akkor érdemes nyersen vagy teaként is fogyasztani a lándzsás útifüvet, nemcsak szirupként. Mivel igen gazdag B-vitaminban, ezért a vegetáriánusok számára is értékes tápanyagot jelent. Egyszerűen csak dörzsöljük be a lándzsás útifűből készített masszát vagy szirupot a bőrbe, hogy enyhítsük a viszketést és elősegítsük a gyorsabb gyógyulást.

Ellenjavallat: Várandósság és szoptatás ideje alatt belsőleg történő alkalmazása, nagy mennyiségben való fogyasztása nem ajánlott!

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!