A lándzsás útifű felhasználási formái

Házi készítésű gyógymódok lándzsás útifűvel

A lándzsás útifű leveleinek felhasználása több évszázados hagyományra vezethető vissza. Baktériumölő, nyákoldó, gyulladáscsökkentő hatása miatt felmenőink előszeretettel alkalmazták a felső légúti megbetegedések kellemetlen tüneteinek kezelésére, így a lándzsás útifű szirupot akár gyermekkori élményeink révén is ismerhetjük. Az alábbiakban röviden bemutatjuk, hogyan készíthetünk otthon lándzsás útifű szirupot, teát és kivonatot.

lándzsás utifű

A lándzsás útifű levele a téli hónapokat leszámítva egész évben gyűjthető. Friss és szárított állapotában is felhasználható, sokoldalúan alkalmazható gyógynövény. Ha nincs módod saját kezűleg gyűjteni a lándzsás útifű levelét, hozzájuthatsz gyógyszertárakban vagy bioboltokban.

DIY lándzsás útifű szirup

A sziruphoz kb. 2-3 evőkanál szárított útifűlevélre, egy csésze vízre és mézre lesz szükségünk (a felhasznált útifű levelével azonos mennyiségű mézet alkalmazzunk - 1 csésze útifű levélnél 1 csésze mézet fogunk felhasználni). A szirup tárolásához steril üvegre lesz szükségünk.

1. A forrásban lévő vízzel öntsük le a szárított útifű leveleket. 
2. Az ázott leveleket hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. Az eltávolított leveleket kézzel is nyomkodjuk meg, hogy minél több hatóanyag legyen a leszűrt vízben.
3. A leszűrt útifű levelet még egyszer forraljuk fel, majd egy egészen kicsit hagyjuk kihűlni.
4. Ezt követően sűrítsük mézzel. Folyamatosan keverjük, míg a méz teljesen fel nem oldódik és a szirup sűrűvé válik.  
5. Mérj meg egyenlő mennyiségű cukrot vagy mézet, mint amennyi lándzsás útifű főzetet kaptál. Például, ha 2 csésze főzetet kaptál, akkor használj 2 csésze cukrot vagy mézet.
6. Még melegen öntsük bele egy steril üvegbe.

A szirupot célszerű sötét üvegben, fényvédett, hűvös helyen helyen tárolni. Ha nem rendelkezel sötét üveggel, az üveget tekerd körbe alufóliával, így védve a fénytől. 

Lándzsás útifű tea

A lándzsás útifű tea hatékony segítséget nyújthat a köhögési inger és más légúti panaszok csillapításához. Egy evőkanál szárított lándzsás útifű levelet kb. 150 ml forrásban lévő vízzel öntsünk le, áztassuk, majd szűrjük le. A teát ízesíthetjük mézzel. 

Lándzsás útifű tinktúra

A tinktúra elkészítéséhez szárított útifű levélre és alkoholra (pl. vodka) lesz szükségünk,1 rész útifű levél és 4 rész alkohol arányban (friss levelek esetén az arány 1 rész útifű levél és 2 rész alkoholra változik). 

Az útifű levelet helyezzük egy üvegbe, majd öntsük fel az alkohollal. Jól rázzuk össze, majd kb. 4-6 hétig hagyjuk állni sötét, hűvös helyen. Időnként rázzuk fel. Az idő leteltével szűrjük le a lándzsás útifű darabokat, a megmaradt folyadék a kész tinktúra. A tinktúrát öntsük sötét, jól zárható üvegbe és tároljuk fényvédett, hűvös helyen.

A lándzsás útifű tinktúrát általában cseppenként szokták adagolni, az adagolás mennyisége az adott tünetektől és az orvosi utasítástól függ.

Lándzsás utifű szirupok akciósan

Dr. Theiss Lándzsásútifű 250 ml

Dr. Theiss Lándzsás útifű 250 ml

A lándzsás útifű hozzájárul a felső légutak egészséges működéséhez.

Ár: 4195 Ft
Megnézem

JutaVit Lándzsásútifű szirup 300 ml (JutaVit)

JutaVit Lándzsás útifű szirup 300 ml (JutaVit)

A lándzsás útifű segíti a torok és mellkas egészségének fenntartását, jótékony hatással van a légutakra. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Étrend-kiegészítő készítmény.

Ár: 2295 Ft
Megnézem
Akció

Vitaking Lándzsásútifű szirup 150ml

-7% Vitaking Lándzsás útifű szirup 150ml

Nyugtatóan hat a torokra és a mellkas, segíti a légzőrendszer egészségének védelmét.

Ár: 2870 Ft
3090 Ft
Megnézem
Újdonság

Györgytea LándzsásÚtifű Szirup 250 ml

Györgytea Lándzsás Útifű Szirup 250 ml

A lándzsás útifű és a hársfa hozzájárul a légzőrendszer egészségének fenntartásához: nyugtatja a szájat, a torkot, a garatot és a hangszálakat, enyhíti a torok- és garatirritációt.

Ár: 3800 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Chen KohofluLándzsás Útifű Szirup 150 ml

Dr. Chen Kohoflu Lándzsás Útifű Szirup 150 ml

A lándzsás útifű és a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) kivonatok nyugtató hatást gyakorolnak a torokra, garatra és a hangszálakra. Támogatják a szervezet természetes védekező rendszerét.

Ár: 2135 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Chen KohofluLándzsás Útifű Kapszula 40 db

Dr. Chen Kohoflu Lándzsás Útifű Kapszula 40 db

Nyugodt torok és légutak egész napra - Lándzsás útifű, echinacea, édesgyökér és borsmenta kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula.

Ár: 1995 Ft
Megnézem
Vélemények (1)